När man övar en förmåga precis där man utmanas, men ändå har möjligheten att lyckas så kommer man att utvecklas snabbast. Men alldeles för ofta så övar man antingen för lätt, eller som ännu vanligare, alldeles för svårt.

Lätt hänt såklart, man vill ju så mycket, men man tjänar ändå så mycket på att ge sig själv bättre möjligheter att lyckas under processen, istället för att bara lyckas – om man kommer dit – vid slutmålet.

Om inte annat så blir det ju mycket roligare och då är chansen större att man fortsätter att öva längre (och är det nåt som ger resultat så är det kontinuerligt arbete över tid)!

Dessutom, som med denna utmaning, så kan det vara läskigt att utmana sig för hårt på en gång, och det som är läskigt slutar man ofta med för fort.

Så, här kommer en progression för nästa utmaning från oss till er: Repklättring.

Med den här övningen tränar vi inte bara styrka i överkroppen, även om det krävs mycket sådan, utan också koordination och stabilitet.

Alla kommer säkert ihåg hur man i skolans gymnastiksal klättrade i repen. Ända upp till taket och ner tillochmed, men idag klarar de flesta inte ens av att ta sig upp mer än nån meter innan modet eller styrkan sviktar. Så kan vi inte ha det, det här ska vi ta tillbaka!

Men först några saker att ha i bakhuvudet medan du övar

Arbeta med fötterna.
Klättra bara i repet med enbart armarna om du är HELT  säker på att du fixar det. På Tough Viking Hagaparken var repen ca 7 meter långa och du vill inte falla ner från den höjden.

Bränn inte fotlederna!
Ha alltid långa byxor eller strumpor när du klättrar. Det kan bli ganska otäcka brännsår när man hasar sig ner, och inte kan låta bli att ”hooka” lite extra hårt när armarna börjar ta slut.

Det finns tre sätt att klättra
1. S-lås – det var det här låset du använde i gympan och det är det säkraste fotlåset där du får bäst fäste på repet. Börja gärna med det

2. J-lås – Låser repet som ett J mellan fötterna, sämre grepp än S-hook men snabbare och det dom som tävlar oftast väljer

3. Klättra med bara armarna – Ja, det här kräver mycket armstyrka. Styrka du lär få medan du övar på dom första två sätten, så börja med dem och ta detta på slutet 🙂

Så, till progressionen!

Steg 1) Stående till liggande till upp igen

Från en stående position sänk dig ner på golvet med en hand-över-hand-teknik tills du vilar med ryggen och axlarna på marken. Lyft dig därifrån till stående position med samma hand-över-hand-teknik. Försök att göra större delen av arbetet med armarna och repetera gärna flera gånger innan du vilar.

Steg 2) ”Häng i repet”

För att kunna göra en repklättring måste du ha tillräcklig greppstyrka för att hålla din kroppsvikt när du hänger i repet. Börja med att göra detta från ”stillastående” och öka sedan den plötsliga belastningen genom att göra det från ett hopp. Du bör lätt kunna hålla i 15-20 sekunder innan du rör dig vidare till nästa progression

Steg 3) ”Öva på fotlåsningar”

Från sittande på en låda hitta ett fotlås på repet och ställ dig sedan upp. Du ska kunna stödja din vikt på repet och ha ett rejält lås med fötterna. Detta är en fantastisk övning för att lära sig och ”sätta” fotlåset utan den tidspress man är under när man hänger i repet och armarna förr eller senare behöver avlastning för att orka. När du har bemästrat det sittande fotlåset, gå vidare till steg 4.

Steg 4) ”Hoppande fotlås”

Istället för att ta ditt fotlås från sittande så hoppar du upp och upprättar sedan fotlåset. Ju snabbare du kan låsa in dina fötter desto effektivare blir dina repklättringar. Du kommer att märka att det är väldigt mycket svårare när man behöver tänka på att hänga också, så öva ordentligt här innan du går vidare till nästa steg!

Steg 5) ”Fotlås följt av enkeldrag”

Nu är det dags att börja röra sig uppför repet! Hoppa till en position där du hänger i repet, för knäna mot bröstet, upprätta fotlås och använd sedan benen för att ställa dig upp. Denna övning bör upprepas om och om igen tills du är 100 % bekväm med det där enda draget, eftersom du i nästa steg lägger till lite höjd i ekvationen 😅.

Steg 6) ”Sikta mot stjärnorna”

Det sista steget är att upprepa det där enda draget tills du har kommit upp till toppen av repet. Efter att ha tagit en position med hänerna så högt upp du kan i det första draget, släpp ditt fotlås, lyft upp knäna mot bröstet, återupprätta fotlåset och ställ dig sedan igen. Upprepa tills du har nått toppen. Naturligtvis kan du klättra halvvägs till till 3/4 av repet tills du känner dig trygg att ta dig till toppen!