Även om vi ofta lyfter fram träning som det som påverkar prestation mest, så är det faktiskt så att kosten är basen för allt som vi gör och är – vår atletiska prestation  vår kroppskomposition (hur vi ser ut) och vår allmänna hälsa! Om dessa parametrar är en reflektion av vad vi äter, borde inte det vara vårt kanske första och största fokus?

I dagsläget – med så mycket information om hur vi ska äta och leva, är det lätt att både bli överväldigad och förvirrad av alla som säger att vi ska göra på olika sätt. Även om källorna ofta är välmenande så blir det ofta fel – något som ter sig uppenbart om man ser till hur de senaste 100 årens kostråd bidragit till fetma och sjukdomsepidemier.

Vad man ofta glömmer är att utgå från varje enskild individ när vi försöker reda ut vad man bör äta för optimal hälsa och prestation – för det är uppenbart att vi behöver olika saker beroende på våra olika mål och våra olika liv.

Otillräcklig näring leder till kroniska sjukdomar, låg prestationsförmåga, fetma och avsaknad av energi. Därmemot så leder optimal näring till hög prestationsförmåga, frihet från sjukdomar, lågt underhudsfett och ett överflöd av energi. Med detta i åtanke har vi byggt upp vårt kostrådgivningsprogram – vi hämtar kunskap från både träningsvärlden och den senaste forskningen inom hälsa och prestation, blandar ihop det med en stark förkärlek för riktiga råvaror och anpassar det för DINA behov.

Personifierad näringsprofilering är djupgående och väldigt individuellt, och kommer att påverka alla delar av ditt liv (allt hänger ihop). Vi går igenom din kost tre faser, där vi koncentrerar oss på olika saker. Precis som med träningen så måste man helt enkelt få kosten att fungera i rätt ordning innan man går vidare, men när man väl har fått denna grund stabil så finns så mycket mer av ”de bra sakerna” att hämta. Väldigt ofta rusar man iväg och vill ha ”för mycket för snabbt” (återigen samma sak med träning), vilket oftast leder till att man inte kommer någonstans.

I de tre faserna går vi igenom hur mycket, och när, just du ska ta in och hur du ska hantera protein, vätskeintag, matförberedelse och optimala tider för matintag (inkluderat den trendiga periodiska fastan), kolhydrat och fettintag – vad, när och hur, kosttillskott – vilka är värda besväret, och när kan dom hjälpa dig. Och mycket mer. Vi stannar så länge vi behöver vid varje fas, och vi rekommenderar minst en månad mellan varje fas. Varje fas föranleds av en matlogg som vi bryter ner, med det som just den fasen prioriterar i åtanke.

Innan vi kan börja bryta ner dina matloggar inhämtar vi dock kunskap om just dig, tex ålder/kön/längd/vikt, hur du tränar, vad du har för mål (vad det än må vara – estetiska, prestationsbaserade eller bara allmänhälsa), tidigare eller nuvarande medicinska problem, allergier/intoleranser/autoimmuna sjukdomar samt vad du tar för tillskott idag. Allt detta behövs för att vi ska kunna skräddarsy, och påverka din kost till det som passar just dig bäst.

 

Det var hösten 2012. Jag åt ingen frukost, sov alldeles för få timmar, stressade fram de få mål mat jag åt varje dag och fick ångest varje gång jag åt något onyttigt. Mitt förhållande och mina tankar kring mat var långt ifrån bra. Hur gör man för att ta sig ur en sån svacka? Man tar hjälp av andra!

Den kostanalys som CrossFit Uppsala har gjort åt mig och som jag har jobbat efter de senaste månaderna har hjälpt mig att hitta en balans i livet som kommer att bestå livet ut. Genom små steg med mycket kunskap bakom och ett objektivt synsätt har Martin och Björn lärt mig förstå vikten av allt från rätt mat vid rätt tillfälle till sömnens inverkan på kroppens välbefinnande. Förändringar som utifrån sett kan verka naturliga har gjort att jag idag mår bättre, både fysisiskt och psykiskt, än vad jag har gjort på flera år.