Vi på CrossFit Uppsala skriver väldigt många individanpassade träningsprogram till en bred grupp individer. När jag var iväg på CrossFit Games i Kalifornien med av våra klienter, så ställde han en fråga till mig: ”Vad tycker du är den enskilt viktigaste komponenten när det kommer till att träna människor? Vad är det där viktigaste att förmedlas i en bok om träning?”

Klienten Kalle gjorde nämligen just detta, skrev på en bok om träning, träning för ”vanliga människor” – ni vet såna som går in i våra boxar varje dag. Eller kanske ännu mer för sådana som inte går in i varken boxar eller gym.

Hursomhelst, jag svarade och en tid efter så slog det mig hur olika svar Kalle hade fått beroende på när under min resa i träningsvärlden han ställt den till mig.

IMG_7779

Precis som mina kollegor  så har jag varit involverad i idrott i princip hela mitt liv. Först som aktiv idrottare, och nu de senaste 20-25 åren på ett eller annat sätt också fungerat som tränare i olika former.

I början så verkade jag inom den traditionella idrotten, inom specifika sporter. På den tiden så var det självklart att det man gjorde för att bli bättre på någonting var att göra detta nånting mer. Varje år så gjorde man lite mer av den aktivitet man ville förbättra, och så blev man blev bättre på den.

Men sen kom CrossFit med dunder och brak och revolutionerade sättet man tänker på träning: det är inte mer som är viktigt, utan intensitet. Fokus på kvantitet ersattes av ett fokus på kvalitet! Kvantitet, eller volymen på träningen, blev tillochmed sett som något dåligt. Och du hade inte hittat nån som trodde mer på det här än jag!

Lite senare, men fortfarande för länge sedan, så startade jag och Björn en av Sveriges första affiliates – jag tror det fanns tre stycken totalt i Sverige vid den här tidpunkten – och alla var unika på sina egna sätt. Ingen av oss visste hur vi skulle få lönsamhet i våra verksamheter, eller hur vi skulle använda den här nya träningsformen att fungera för våra blivande medlemmar.

Vi fick lära oss medan vi gjorde helt enkelt. För ingen hade gjort det här tidigare. ”Boxar” fanns inte. Faktum var att vid den här tiden i princip kände alla som höll på med CrossFit. Svårt att tänka sig idag!

IMG_7470

Nu, en massa år senare, och jag har i princip gjort en U-sväng. Jag har börjat se kvantitet- frekvensen av träning – som den största enskilda faktorn att jobba på för den största delen av tränande som vi möter. Absolut, det är klart att vad man gör också är viktigt, men även det smartaste och bästa programmet faller om man inte konsekvent kommer och utför det, eller om man inte ser till att ta hand om sig mellan besöken på gymet.

Mitt svar till Kalle, och det som vi på CrossFit Uppsala numera lyfter fram som viktigast på våra internutbildningar, var  ”det viktigaste du som tränare, eller boxägare, gör är att få din klient att komma tillbaka till nästa pass, efter varje pass”.

Vårda frekvensen av träning minst lika noga som innehållet, och gör för allt i världen träningen lika delar givande och rolig!

IMG_6071

Problemet här är att många av oss som jobbar med träning lägger väldigt mycket tid på saker som inte är det viktigaste för kärnverksamheten (att få de ni tränar att faktiskt komma tillbaka och göra nästa pass).

Vi dras lätt till att läsa vetenskapliga studier, slänga oss med konstiga termer om vilken vinkel av en kettlebell swing som aktiverar mest baksidor eller att ägna en stor del av vår tid med att dra igång tyngdlyftningssektionen på boxen, så att våra lovande tyngdlyftare ska kunna tävla under vårt namn.

Men dom sakerna betyder antagligen ganska lite för att hjälpa dig att fortsätta gneta på. Om du tillhör den skara som ändå finner motivation i den typen av aktiviteter är du nog också den typen av person som motiverar dig till träning även utan vår hjälp. Därmed inte sagt att du inte behöver styrning och vår hjälp, det gör du såklart. Men hjälpen du ska få övergår då till något annat (och med mer fokus på innehållet). Men vad jag menar är att du isåfall tillhör en minoritet, för de allra flesta så är det fortfarande så att det stora problemet för varför träning inte fungerar är för att man helt enkelt inte håller i den.
IMG_7524

Det här är lite vad som gjorde att CrossFit fungerade, och vad som gör många som tillhör den här minoriteten lite förvirrade. För nästan alla ”early adopters” och boxägare i ”CrossFit-världen” är likadana. Projektdrivna entreprenörer. Klart vi inte behövde så mycket hjälp med motivationen. Jag menar, nån började lägga upp träningspass som verkade helt tokiga på nätet, och vi ba (och ni ba) direkt: låter rimligt, vi kör!

Men så ser det inte ut längre – det kommer folk med väldigt varierande drivkrafter från alla håll och kanter och söker hjälp av oss på boxarna runt om i Sverige!

Men vad får de som inte tillhör den här skaran att gå tillbaka till ”boxen”, kontinuerligt och över långa perioder? Det kan inte vara projektet av träning i sig självt, utan det måste finnas en koppling till det man verkligen vill ha ut av träningen.

IMG_7582

Att förstå varför din träning är viktig för att infria dina mål och dina drömmar. Att få nån att fortsätta att göra något som dom inte på riktigt förstår varför är otroligt svårt. Man kan hålla liv i en aktivitet ett tag utan att det verkligen är något som kommer inifrån, men inte hur länge som helst. Vad du behöver är att verkligen (verkligen) förstå hur just den här handlingen är kopplad till just det resultatet du vill ha. Då blir även handlingen lätt. Lite som när man sommarjobbade för att spara ihop till tågluffbiljetten. Det var inte jobbet som var det viktiga, utan resultatet. Då blev det lätt att gå upp varje morgon.

Det är nog ofta anledningen till varför folk hamnar i jojo-bantning, hetsätning, hetsträning eller bara gör ingenting.

Men vad betyder det här för dig som är tränande? Vi hoppas väcka ett par frågor, som till exempel vad är ditt varför. Varför tränar du? Eller varför gör du någonting överhuvudtaget? (det kommer att hänga ihop). Vad är dina drivkrafter till det du drömmer om? Det här är nyckeln till att få varat och viljan att ligga så nära varandra att både träningen och resten av livet känns lätt att utföra och hålla igång.

IMG_1209

Tänk såhär, du vill aldrig hamna i ett resonemang om att träning är nåt du bör, ska eller borde göra. Nej, då anar jag att du inte riktigt har hittat den här kopplingen mellan handlingen och målet, och träningen är nåt du inte riktigt ärligt vet varför du gör. Nej, jag vill istället höra att du vill träna.

Vi tycker sådana här resonemang är jättekul, och vi sitter gärna ner och pratar om dina drivkrafter, och varför något fungerat eller inte fungerat tidigare. Det är bland annat det vi har våra uppföljningar till, för att hjälpa till att ta dig dit du vill och sedan behålla det. För det här är lika viktigt som själva träningen i sig, och vi tar just dina drivkrafter på allvar.

Och du behöver inte ta total paus från träningen över julen (påsken, sommaren, höstlovet). Håll liv i träningen, för frekvensen är det viktigaste att hålla i. Det behöver inte betyda att du inte också slappar och njuter av ledigheten också! 

IMG_6749

Förresten, boken som Karl Dyall skrev tillsammans med Robert Stasinski blev jäkligt bra och den borde ni skaffa. Ni hittar mer om den på deras hemsida.