Trevlig kväll med kollega Björn igår kväll, där vi kollade på den sämsta UFC-gala som någonsin satts ihop. Inte en bra match och det största slöseri med tid jag någonsin varit med om. Det gjorde inte så mycket då jag hade gott sällskap, god mat och gott vin. Tyvärr vaknade jag och mådde fullständigt orimligt dåligt idag. Tycker livet borde lära sig nåt om proportioner. Idag var det oproportionerligt straff, i förhållande till det begågna brottet. Jag protesterar!

Det fick bli tidig träning iallafall, eftersom barnen hade skidåkningsdag med sin farfar och hans fru, och jag och Linda tänkte passa på att vältra oss i en brunch-buffé. Och att träna efter en sån går ju inte, hur många timmar det än gått.

A. AMRAP set av 5 obrutna bench press (67,5kg) (måste racka vikt mellan seten): 5 (ett missat set)
Vila EXAKT 2 minuter
B. AMRAP set av 10 obrutna walking lunges med 2x20kg hantlar (måste sätta ner hantlarna mellan seten): 7
Vila EXAKT 2 minuter
C. AMRAP set av 15 obrutna back extensions (händerna på tinningarna, armbågar utåt, 45 graders bänk): 5
Vila EXAKT 2 minuter
D. AMRAP set av 20 obrutna double-unders (måste stanna mellan seten): 8 (ett missat set)

Stor humor när man läser OPTs exempelresultat för övningarna. Fniss. Missade femte repetitionen på sjätte setets bänkpress, och sen var jag körd (tungt redan från början – den senaste tidens pressande satt nog kvar lite). Utfallsgången chockerande tungt, och back extensions inte oväntat tunga, bara tunga. Brände fint i baklår och rygg. Sen var det rätt tufft att hoppa rep utan fungerande framlår, baklår eller nedre rygg, men det gick okej ändå.

HantlarTO

De senaste två dagarna har återigen belyst ett faktum jag tagit upp tidigare: hur fantastiska och bortglömda hantlar är. I dessa tider av kettlebells hit och kettlebells dit glöms hantlar mer och mer bort, men möjligheten att variera vikterna, och att jobba mer vertikalt med dom (tyngdpunkt hamnar inte snett) gör dom rätt fantastiska för träning, särskilt unilateral sådan. Dessutom går det lätt att plocka upp ett hantelset (som man kan bygga på mer vikter senare) billigt från blocket, där dom säljs efter att ha bidat sin tid i förråd eller på vindar, medans kettlebells trots allt är rätt dyra.

Visst är svingen med en kettlebell en fantastiskt fin rörelse för den posteriära kedjan, men det är egentligen kettlebellens enda vinst gentemot hanteln. Och hanteln har så många andra fördelar gentemot kettlebellen. En kombination av skivstång (för maximal styrka och explosivitet) och hantlar (för unilateral träning, och mer obalanserad träning) kommer man riktigt, riktigt långt med.

Utanför världen av ”funktionell träning”, får det erkännas, används hanteln desto mer, men tyvärr alldeles för enkelspårigt (för stort fokus på hypertrofi, nästan aldrig fullt ut för explosivitet och balans). Även där skulle man kunna få ut så mycket mer av träning med hantlar, fast först skulle det väl behövas ett närmast chockartat omvändande vad gäller träningens mål först.

Nåväl: dagens hyllning går till hanteln. Hurra för den.