hejdaSå var det dags då! Fredag morgon och kaos med lämning av barn och sånt för att hinna med tåget till Malmö, för att möta upp med Björnen, och därifrån åka vidare mot landet med röda korvar, majonäs och fastnavscyklar! 

Första delen av resan flöt på i ett otroligt långsamt tempo – jag är nog för dampig för att resa. Väl framme i Köpenhamn insåg jag hur sjukt bra ordnat vi hade det med hotell i förhållande till Butchers Lab, vilket var gymmet där certifieringen skulle hållas. Centralstationen, hotell och gym låg inte mer än 500m från varandra. Sweet.

skylt
”Om ni tycker däcket är stort skulle ni se cykeln som hör till”

Eftersom vi var framme så tidigt, tänkte vi att vi tar en promenad och letar upp Butcher’s Lab. Onödigt att behöva leta imorgon bitti, när vi antagligen skulle ha bråttom. Visade sig vara precis hur lätt som helst, och vi blev lite avundsjuka på deras fina skylt.

olInne på Butcher’s Lab så byggdes det febrilt för att flytta plattformar och sådant, och vi begav oss istället ner på stan för att uppleva Danmark lite närmare. Sol och trevligt var det. Efter ett pitstop så hamnade vi på en Turkisk buffe där vi åt ungefär tre gånger för mycket och där man knappast skulle vilja se hur köket såg ut.

 

 

Morgonen efter var det då dags. Upp i ottan, en mysig frukost och iväg till certifieringen. Mycket folk (55 personer tror jag), från alla möjliga länder. Träffade direkt Mads, som vi haft lite kontakt med innan men aldrig träffat förut, och han visade sig vara en dundertrevlig snubbe. Han utgjorde tillsammans med Pat Sherwood, Chuck Carswell and Jenni Orr de fyra som var ansvariga huvudtränare under utbildningen. Till sin hjälp hade dom också en massa trevliga danskar.

Förmiddagen utgjordes av föreläsningar om grunderna för crossfit. Vad det är och vad det inte är. Varför intensitet, funktionella övningar samt variation är så viktigt etc. Kul men inget nytt. Efter det blev det lite applikation – knäböj. Vi fick en rond (8×20/10) av bottom to bottom tabata ait squats före lunch, och den kändes dödskönt i benen.

forelasningUnder lunchen smet vi iväg med Mads till närmaste affär och köpte upp oss på en massa ost och gott och förberedde oss på vad eftermiddagen skulle ge. Den gick åt till att gå igenom (och utför måååånga gånger) de progressioner som används för att lära ut de nio grundläggande rörelserna som används som basrörelser (Squat->Front squat->overhead squat, Press->Push press->Push jerk, Deadlift->Sumo dead highpull->MB clean). Varje progression inleddes med en föreläsning och fortsatte med uppdelning i mindre grupper för praktisk implikation och träning. Mads gjorde förresten ett strålande jobb med att förevisa Marklyftsprogressionen. Kul att som svensk se andra ”svenskar” (heh) som gör ett bra jobb i en internationell miljö!

mbc
Mads går igenom Medicine ball cleans

Dagens pass avslutades med en ”Fran” – 21-15-9 Thruster (40kg), Pullups. Man borde ju egentligen ha insett att med b2b tabatasquats, och ytterligare säkert 1000 airsquats i benen ska man inte förvänta sig stordåd, men va hjälper väl det när 

fran

startsignalen går, folk hejar på och adrenalinet rinner till. 21-21-8 obrutet och SKITsnabbt, för att sen, helt utan ha sett det komma, krasha som Ronnie Pettersson rakt in en mörk otäck plats där allt snurrade och var otrevligt. Det lustiga är att jag bara sekunder innan tänkte att ”shit, det här blir ju en supertid – det lär bli under 3 minuter” – haha – om gudar hade funnits hade dom suttit och pekat och garvat på dumskallen som inte såg sitt eget öde rusa emot honom som ett godståg i en tunnel… Första halvan tog väl en 1:15 eller nåt. Att komma i mål tog till slut 5:04 eller 5:08. Kommer inte ihåg riktigt. Liksom Björn hade jag helt missat att det fanns magnesium och det hjälpte inte på den glasahala stången.

Efter det låg jag utslagen i säkert 30 minuter innan jag återhämtade mig nog för att inse att det fanns öl att dricka och ett VM-kval att följa. Jag Björnen och Mads drog oss ner på stan och hade det jäkligt trevligt. Skönt när folk man träffar visar sig vara så trevliga att hänga med som Mads visade sig vara!

fotboll
Mads och Björn kolhydratladdar inför morgondagen.

amrapPå schemat dag två stog föreläsningar om säkerhet, kost samt repetition av gårdagens progression för att följas av ytterligare en workout: As-many-rounds-as-possible på 10 minuter av: 10 boxhopp (50cm), 10 SDHP (24kg KB), 10 pushups från knäna. Fick ihop 12 ronder och lite småväxel. Det räckte till att slå Björn och kvittera i workouter (han var typ 4sek snabbare än mig i Fran under gårdagen).

Eftermiddan delade vi upp oss i fyra grupper och fick gå igenom lite andra rörelser (Snatch, Muscle-up, Pullup och Double unders). 15 minuter per station var på tok för lite, och det där kändes lite hafsigt. Men jag antar att det bara är för att låte folk känna på ytterligare några rörelser utanför den grundläggande sfären. Uppsalafolket dominerade såklart Muscleup-stationen under våra respektive 15 minuter, och Björn fick sina första strikta L-hang MUs. Härligt!

Mina Double unders kunde inte ens Jenni Orr göra nåt åt förresten. Hopplöst fall.

chuckmu1
Chuck går igenom Muscle-ups

Avslutningsvis blev det föreläsningar där vi dels repeterade gårdagens information, dels gick igenom programmering (lite väl hastigt tyckte jag) och dels hade frågestunder. Tyckte för övrigt, liksom Björn, att rekommendationen att använda abmats verkade vara helt 1) emot vad crossfit i övrigt rekommenderar och 2) onödig.  

Certifieringen tog slut och jag fick lift med Mads till flygplatsen där vi fördrev tiden med okynnesätning och skitsnack tills vi skiljdes åt olika håll på Arlanda.

Sammanfattningsvis en MYCKET trevlig helg. Jag tycker progressionerna var kanon. Jag tyckte det var fantastiskt roligt (i efterhand) att krasha sönder mig i Fran. Jag tyckte det var ungefär lika kul att känna mig skitstark och uthållig i workouten dan efter. Jag tyckte vidare att instruktörerna gjorde ett strålande jobb, och så var det såklart kul att hänga med Björnen och Mads. Är jäkligt pepp på Crossfit just nu.

Jag tycker däremot att Sveriges landslag i fotboll suger hästballe. Om man får vara så pubertal?