Allmänt gnäll

Jaha. Efter en vecka med feber som pendlat mellan 39,5 grader och som minst typ 38 grader får man väl ge upp för i år. Nåväl. Det är ju klart att julledigheten ska bli helt förstörd när den är så lång och bra…

Träningsåret som var

Angående året som gått så får man ändå bedöma det som en framgång – jag satte upp 13 mål för året, och av dessa infriades 11. Ett flyttades fokus ifrån (KB snatch+swings) tidigt och jag har inte gjort nåt för att varken träna eller testa detta. Det var ett onödigt mål, och jag väljer att inte räkna detta.

Kvar återstår ett mål som inte infriades: 23+ ronder ”Cindy”. Där kan jag förvisso skylla på att mina armhävningar under året som gått har gått från ej tillräckligt rörelseomfång till full rörelseomfång. Jag gör helt enkelt rörelsen annorlunda, och jag fann att detta försvårade just ”Cindy” så mycket för mig att det helt enkelt inte var möjligt (i år). Visserligen har jag inte gjort något försök på länge, men en halv Chest-to-bar Cindy med resultatet 10 eller 11 hörom månaden visade tydligt hur det skulle ha gått.

Jag fick in 244 träningsdagar under 2008, vilket är mest hittills (sen jag började föra träningsdagbok – 203 träningsdagar under 2007), och tyder på att jag tränar på ett sätt som skadar mig mindre samt äter/sover bättre så att sjukdomarna håller sig längre bort.

Man kan ana att skadeperioderna har minskat rätt mycket på grund av att jag under 2008 i princip inte alls tränat kampsport (11 pass i år). Detta är riktigt tråkigt, men jag har helt enkelt för svårt att få in detta i mitt liv just nu (och jag BLEV faktiskt ganska trött på skadorna jag drog på mig under 2006 och 2007). Dessutom har jag såklart blivit usel på det, vilket gör det svårare och svårare att komma tillbaks. Under 2009 vill jag helt klart brottas lite mer, även om det kan få vara på lägre nivå.

Annars har jag faktiskt höjt mig på alla plan. Jämfört med för ett år sedan är jag starkare, snabbare, uthålligare och har bättre koordination. Inför det året siktade jag mycket på att tyngdlyfta, och jag tycker jag har fått in det fint. Under slutet av året har dessutom min axelpress samt mina knäböj börjat röra sig uppåt, och det både gläder mig samt kommer att underlätta ytterligare höjningar i tyngdlyftningen under 2009! Har dessutom ökat filmandet av mina träningar, vilket har gjort min teknik bättre. Kan inte nog rekommenderas.

Jag har dessutom börjat med något nytt under året – klättring. 15 pass hanns med ute i rockwaters boulderinghall, och den utveckling man har haft där har varit härlig. Jag hoppas och tror att detta också har en carry-over på min generella fysik. Om inte annat är det befriande att lära sig nya saker, även i högst vuxen ålder. Man skulle också kunna säga att jag för första gången sysslat mer med gymnastik – även om den inte bedrivits speciellt ordnat. Det enda jag kan sägas ha uppnått där är större styrka i ringarna. En högst modest sådan, men detta är något jag hoppas kunna fortsätta med under nästa år.

Träningsvännerna 2008
Mest tränat med Björn, som tråkigt nog flyttat till Lund, och min arbetskamrat Mattias. Båda två har utvecklats något enormt och jag tror Mattias faktiskt står ungefär där jag stod för ett år sedan. Han var tidigare svag i överkroppen, men detta är nåt han jobbat på hela året och nu skördar frukterna av. Björn har gått från vanlig snubbe till legitimt monster och min tredje träningskamrat Jocke (ärkemonstret) får se upp på toppen!

Judo-Johan har också kommit in i träningsgänget (ja, han fanns ju där tidigare också, men då inom kampsporten enbart), även om det är ett satans gnällande när det är nåt jobbigt att göra, och han har chockat mig genom att gå från obefintliga ryck och stötar till 65kg i ryck samt 85kg i stöt. På typ tre månaders träning, och detta med en tidigare trasig axel! Imponerande! Han är också bra på att dricka sprit och att klättra över staket.

”Kidsen” Johannes och Henke har mognat till sig ytterligare och börjar bli hiskeligt starka! Ska bli superintressant att se hur 2009 artar sig för dessa ungdomar vad gäller kampsport som styrka/uthållighet.

Annars har vi under 2008 fått ihop ett litet ”crossfitgäng” i Uppsala/stockholm och vi/jag har träffats och tävlat under roliga former två gånger. Det måste bli mer av detta, för alla har varit supertrevliga och vi har haft jäkligt kul. Om inte annat så har det växt fram en liten crossfitkultur i nätverksform i Sverige. Kul och inspirerande!

Första Crossfitträffen. Vänster till höger: Jag, Jonas, Jocke, David och Björn

Mer aktuellt
En för mig förvånande sak var att jag åt kött för första gången på 13 år igår. Det bara blev så, efter en tid av tanke på att kanske bryta traditionen. En Calzone blev det som avbröt 13 års vegetarianism. Jag känner mig helt enkelt inte lika kategorisk längre. Därmed inte sagt att jag tänker börja vräka i mig varken kött eller fisk nu.

Den här influensa, eller vad det nu är, har fått mig att helt tappa matlusten och jag har därmed gått ner (hittills) 2,5 kg över julen. Härli
gt att antagligen alla surt förvärvade muskler under November-December lär ha flygit sin kos. SÅ kul var inte 5×5 passen.

Och så har jag fått mina smutsiga händer på den här begagnade saken. Jäklar vilken klump! Ni storisar tycker såklart 40kg är litet och ynkligt, och att vad är en sån mot en 48kgs, men för oss 75kilosar känns den nästan hotfull. Ska bli kul att lära känna den närmare när jag frisknar till. Tills dess får den stå och blänga på mig!

Viktigast under 2008 är dock såklart mina älskade döttrar, Alva och Maja!