Såhär i början av ett nytt år så brukar många sparka igång en ny fas i livet, där man styr stegen mot ny mark i livet. Inte helt sällan så innefattar det att ”ta tag i träningen” eller att ”satsa på prestation på riktigt”, men lika ofta så glömmer man att ta och lägga en stabil grund till den önskade framtiden. Ofta blir det istället en sprint mot slutmålet utan speciellt mycket tanke annat än att man så gärna vill DIT – helst via den kortaste vägen!

Men den kortaste vägen är oftast längre än vad man tror, och riskerar dessutom att bli ännu längre eftersom man inte sällan stöter på bakslag när man kastar sig framåt utan en hållbar plan. För att dina resultat verkligen ska bli hållbara, eller så bra som möjligt, så måste helt enkelt grunden läggas innan man bygger vidare på ”finliret”. Men i vilken ordning ska den här grunden byggas? Och hur långt ska man bygga sen? Det sistnämnda beror såklart på dig – dina drömmar och dina bild av vad du vill med ditt liv och din träning. 

Vi tar och bryter ner det i fem steg, som kanske kan hjälpa dig att se vart du vill vara och hur väl du byggt din grund.

Steg 1) Livet utanför gymmet

Det är här de fundamentala behoven i livet ryms – att ha mål, drömmar, hantera energi och bygga relationer. I detta steg ryms också att hitta utveckling på de plan som har med dina livsmål att göra, till exempel utbildningar för yrkesval, umgänge med barn eller respektive och mycket mer.

10321591_744614992256014_6743652834778307986_o

Steg 2) Balans och hälsa

Få in en hälsosam livstil i livspusslet – bra nyttig mat, hälsosam träning och röra på dig för hälsans skull vilket INTE är samma sak som att träna för att prestera mot ett specifikt mål eller i en specifik sport.

Dessa första två steg är grunden för all form av hälsa för ALLA. För dig som tränar för att vara stark, frisk och glad, men även för att kunna bygga vidare mot att bli en högpresterande atlet. Man kan inte lyckas i det långa loppet utan att dessa steg fungerar. 

Det är här de allra flesta ska leva, och det räcker för att vara stark, frisk, glad och frisk. Vårt grupp-program på CrossFit Uppsala, eller det fria grundprogrammet ”Structure” som vi erbjuder via www.nextlevelfitness.se, är ett exempel på träningsprogram som stödjer detta steg.

Men för en del så är inte träning bara till för att stödja livet, utan livet är till viss del så är också livet till för att stödja träning och prestation. Träningen har ett egenvärde. Om du också vill se verkligen hur långt du kan ta din prestation inom ett område så bygger vi vidare med följande steg

943232_557419370975578_2084287864_n

Steg 3) Träna för prestation

Här börjar du att fokusera på de element som går utanför träning för hälsans skull, och du ger träningen ett egenvärde.

Du har redan steg 1 och steg 2 stabilt förankrade i din livsstil och nu tar du det ett steg längre: 

  • Hur ska du äta för att få ut det bästa av träningspassen – vad ska man äta före? Vad ska man äta efter? 
  • Hur återhämtar man sig bäst till nästa pass? 
  • Hur hårt ska jag gå på ett visst pass?

Du behöver inte bara lära dig hur din kropp påverkas av träning, eller lära dig de färdigheter som krävs för din specifika sport, utan du måste också lära dig att stänga av och inte bara maniskt älta passet du just gjorde eller passet du ska göra sen.

För att kunna hjälpa dem som identifierar sig med steg 3-5 så har vi fortsättningsgrupper som är antingen till för våra egna medlemmar eller som gruppen ”Focus” som vi erbjuder på www.nextlevelfitness.se. Om du verkligen vill gå fram så fokuserat som möjligt så har vi individuella träningsplaneringar. Dessa individuella program är såklart inte bara för de som tränar för prestation, utan även för dig som tränar för hälsa och verkligen vill använda dina resurser för detta fullt ut.

IMG_7033

Steg 4) Träna för att tävla

I det här steget så börjar ditt liv mer och mer kretsa kring träningen och tävling. Du är beredd att använda alla resurser du har för att verkligen få ut så mycket av träningen som möjligt. Du måste vidare utsätta dig för tävlingssituationer för att verkligen lära dig att vara beredd på alla delar av den prestation du söker.

Du vill se vad du är kapabel till, och du är inte beredd att kompromissa för att upptäcka din möjliga potential. På den här nivån så bör du ha ett individuellt träningsprogram som anpassar sig efter dina behov och resurser, och du vidare så måste du tänka långsiktigt. Att bygga den bas av förmågor, erfarenhet och prestation som krävs för att klara sig på en högre nivå tar lång tid att bygga.

IMG_7878

Steg 5) Tävla för att vinna

Det här är det sista steget för elitprestation – du har många (många!) års erfarenhet, du har tusen och åter tusen bitar av kunskap inom din valda sport. Du har helt enkelt allt som krävs för att prestera oavsett vad som kastas åt ditt håll. Pratar vi en olympisk sport finns studier som visar på att det krävs 10+ år av tävlingserfarenhet (se föregående steg) för att lyckas på den allra högsta nivån!

Det är också här som marginalerna blir så små mellan vinst och förlust. Det räcker med ett feltramp, ett felbeslut eller en sekunds bristande fokus för att guldet ska bli till sand. Alla på den här nivån är fantastiska atleter.

Här ökar du din prestation med kanske bara några futtiga procent över flera år, men det är dessa procent som skiljer mellan en bra prestation och en fantastisk prestation. Men det krävs oerhört fokus och ett tydligt syfte för att lyckas här. Det handlar INTE om hälsa – tvärtom kan man hävda att det snarare tär på just hälsa att vara här. Men det är här du ska vara om du vill se om du kan utmana eliten.

IMG_8125

Oavsett vilket steg man väljer att jobba sig till så måste de föregående stegen fungera för att det steg som man väljer slutdestination ska fungera.

Vilket är ditt slutmål? Och vart är du i stegen för att nå dit? Och är din grund stabil?

Vi hjälper dig gärna att nå just dina mål, boka en uppföljningstid i vårt bokningssystem så pratar vi mer. Du behöver såklart inte vara medlem hos CrossFit Uppsala för detta!