Och då menar jag inte om man ska ha en viktväst på eller inte.

Volleyboll, 30 min

Lite bollande på lunchen. När jag skulle springa iväg och hämta bollen utanför planen vacklade jag till och gjorde illa högerknät. Inte bra! Kändes först som om det var en överextension, men det var nog en vridning mot den mediala sidan av knät. Det är iaf där jag har ont efter kylning, hård lindande med Dauer-binda, lättning av bindan efter ca 30 min och åter linda på med lättare tryck. Kan gå och så, men det visar sig imorrn eller övermorrn hur allvarligt eller lindrigt det faktiskt är. Nåja, nu var det iaf jag som fick säga ”I told me so”, visste ju att bollsport ger skador. Först blev jag jättesur, men sen jätteglad, tänk om det hade hänt i måndags? Hemska tanke!

Det är alltså det inre ledbandet till höger som jag förmodligen sträckt.

Apropå det här med att aktivera sig, såg ett intressant inslag på nyheterna. Fotbollsspelaren och doktoranden Elin Ekblom-Bak har forskat kring orörlighet och hälsa vid Gymnastik- och idrottshögskolan i (GIH) Stockholm. ”Tesen är att den muskulära inaktiviteten leder till metabola risker. Alltså att kroppen faktiskt tar skada av att inte röra sig alls.” Kanske självklart? Men det är intressant att se att 3-4 timmars inaktivitet (inte sömn) kan leda till skadliga effekter, ta en paus om du ska se en mastodontfilm med andra ord. Intervjuaren sa iaf en intressant (om än ledande) fråga: ”Vi har alltså varit för duktiga på att ta bort belastningarna?” Jajjemen, så ta och belasta er, att inte belasta kroppen är inte bra!

Elin Ekblom-Bak, fotbollsspelare och doktorand.

Det som är viktigt att tänka på är att det hjälper inte att man tränar varje dag, långvarig inaktivitet kan vara skadligt oavsett. Så upp och rör på dig då och då om du har ett kontorsjobb. Om du har svårt att komma ihåg paus och / eller inte har ett höj och sänkbart bort, så kan du tex ladda hem Pausgymnastik-programmet på InAdire Teknik AB, klicka på ”ladda ner”, och ställ in så att du måste upp och gå lite några gånger i timmen. Sitt inte heller bara i solstolen när du är ledig, ta och planera in en utflykt och njut av vädret…eller ovädret 😉