cffortvancouver3-wod2

”There were grumblings about the high level gymnastics from some people, but I couldn’t disagree more. I’d hate for the fittest man or woman to be little more than an engine capable of putting out raw power.”
Blair Morrisson (23a CFG 2010, 7a CFG 2009)

CrossFit Games 2010 gick som de flesta vet av stapeln förra helgen på Home Depot Center i Los Angeles. De senaste åren har arbetsförmåga och ”motor” testats hårt hos de tävlande, liksom styrka och kraft när det gäller att förflytta ganska ”vanliga” objekt (mestadels skivstänger). Följden av detta har såklart blivit att utövarna, i takt med att sporten vuxit dramatiskt, blivit mer och mer lika lyftkranar, med en grym motor, kraft och styrka när det kommer till att förflytta objekt varierade sträckor. Årets tävling blandade in svårare gymnastiska och muskelkoordinationsövningar såsom pistoler, ringhandstående, förflyttning över olika stora objekt, skalning av murar, klättring i rep – listan kan göras ganska lång. Rörelser som kräver en hel del koordination, balans och träffsäkerhet utöver styrka och uthållighet. Saknade väl egentligen bara ett kastmoment, och gärna något ännu längre lågintensivt moment (eller flera sammansatta?), men totalt sett tycker jag att det var en rent fantastisk programmering.

Games2010ChristyPhillips12ftWall

Blair uttryckte det perfekt i citatet ovan. Jag tror och hoppas att detta kommer att forma CrossFitutövarnas syn på vad dom måste träna på under det kommande året, på ett mycket positivt sätt. Det kommer nog att tränas betydligt mer med ovanliga objekt, och betydligt mer gymnastik därute i garagen. Strålande utveckling! Mot en framtid av välkoordinerade maskiner!

Personligen jobbar jag för att kunna stå på händer. Inte det lättaste när man är skitlång och har så dålig balans att det är ett under att jag inte bara ramlar omkull då och då när jag är ute och går. Det är mitt stora mål för sommaren och då många rörelser går bort ett litet tag iochmed min stukade, blåa fot så erbjuds ett bra tillfälle att jobba ännu hårdare. Och det kan behövas, sparkar väl upp tillräckligt högt ungefär en gång på 20, och maxtiden hittills har nog varit 5-ish sekunder. Och det var nog dessutom bara en tillfällighet. Men det ska nog gå tillslut bara jag jobbar konsekvent.

Vad har ni för brister ni vill rätta till när det gäller färdigheter (alltså inte i första hand arbetskapacitet eller kraftutveckling ala frantider eller tyngdlyftning – vilka såklart också hjälps av god teknik, men i mindre mån)? Har ni några sådana? Och vad gör ni för att lära er dessa?

1RM push press: 80kg, 90kg, 95kg (PR), 100kg (f)

5 varv av AMRAP pullups, 5 minuter vila mellan varven: 35, 30, 20, 20, 20

Foten hårt lindad, men med vissa känningar på de högsta vikterna, vilket gjorde mig lite ofokuserad (”jag kunde såklart tagit mer”). Ändå skönt att jag kan driva ifrån med hälen om foten står still! Tror Jocke har rätt och att jag kommer att kunna göra ”det mesta” inom rimlig tid. Skulle egentligen ha varit Split jerk, och det hade ju varit intressant då mina frivändningar håller tillbaka mig där.

Har inte betraktat högreps pullups som nån större svaghet jag borde bry mig om, men det kanske jag borde. Första setets första 25 kändes precis hur lätt som helst, för att sedan rasa ihop totalt efter 30. Uthållighet som en – öh – outhållig person. Antar att fortsätta göra sånt här kommer att hjälpa.

Vem har ett skitstort traktor/dumperdäck att ge mig? 200-300kg har jag förstått att det bör väga. Har varit på jakt efter ett sådant ett tag, och nu har jag i princip blivit beordrad att skaffa ett.