Mycket prat om ortorexi nu. Eller – det dyker allt som oftast upp när man försöker få andra och sig själv att äta bättre mat. Som om det skulle vara något dåligt med att utesluta saker som gör oss sjuka ur våra dieter.  Jag tycker snarare det är synen att sjukdomstämpla folks strävan efter större välmående som är konstig. Nog kan hälsosamhet gå till överdrift, men då oftast när det är kvantiteten av matintaget som är det som man fixerar över  (och då rimligare anorexi än ortorexi), och oftast handlar detta sjukdomstämplande nog snarare mest om folks avundsjuka. Avundsjuka för att andra klarar av att ta stegen från ifrågasättande till handling av västvärldens sjuka överkonsumtion av industriellt processat skit. Det är helt enkelt inte sjukt att inte äta snabbmat, att inte äta sådant man får inflammationer av, att inte äta för mycket. Det är tvärtom klokt.

Jag tycker att James Fitzgerald (OPT) i en bloggpost från häromdagen har vettiga kommentarer till en artikel i The Guardian, som uttrycker just denna konstiga syn att det skulle vara sjukt att sträva efter mer välmående genom kvalitetsföda. Läsvärda är också kommentarerna av dom som följer ”Big Dawgs” programmering på posten, då många av dom är ”på spiken”.

Som vanligt: prova olika saker. Prova till exempel att utesluta gluten, superprocessad mat eller mjölkprodukter ifrån dieten och se om ni mådde bättre, presterade bättre eller om det rentav sämre? Behåll det som fungerar, kasta bort det ni mådde sämre (fysiskt eller psykiskt) av. Vad funkar för just dig? Experimentera och sök information (bra ställen att börja är till exempel på marksdailyapple.com, Robb Wolf, Dr. Michael Eades, Paul Chek och PaNu) . Om det gör att ni mår bättre så är det INTE tokigt att göra det annorlunda än den stora gråa massan. Och omvänt, det är rätt tokigt att göra saker som gör en sjuk bara för att ”alla andra gör så”.

Och om det fungerar för dig – må vara CrossFit, funktionell träning, stenåldersdiet, zondiet – berätta gärna för dina närmaste om det. Lär dina barn det. Förändra din omvärld en liten bit i taget.

sol[2]

Superfint väder idag, och dessutom massa fin fotboll att se fram emot. Passade på att få in mitt träningspass i solen. Svettades floder. Blir dessutom en del Volleyboll och Badminton med Alva. Svårt att tro att jag har kommit femma i SM i badminton en gång i tiden (det var väääldigt länge sen det).

5×1 Clean&jerk@85%: 85kg

4x200m sprinter, 3 minuter vila: 30.4, 31.1, 32.7, 32.8

Höll på att avlida av värme och mygg under sprinterna. Och kände mig inte alls stark under stötarna, trots den lätta vikten. Precis som det ska vara under en avlastningsvecka alltså.