sättamål

Vi pratade häromdan om hur viktigt det är med MÅL, inte bara med träningen, utan i tillvaron. Jag uppmanade er då att fundera över vilka mål ni har (helst mätbara, isåfall definiera gärna hur det skall mätas) för framtiden, samt för vilken tidsperiod ni hoppas infria dom till. Jag fick jättemånga svar, vilket var superkul, och era mål verkar vara väldigt genomtänkta.

Så nu då? Vad gör man när man har definierat sina mål? Bara att tuta & köra?

Nej, det är en väg till misslyckande, utan det är nu vi kan definiera en METOD för att nå målen.

Tänk exempelvis om vårt mål är att bli starkare i knäböj, hur uppnår vi detta? Vi skulle kunna tänka oss att träna rörelsen minst en gång i veckan? Eller är ett av våra mål att träna mer konsistent? Isåfall kanske en metod vore att lägga tid på rörlighetsträning, för att förebygga skador. Eller att se till att kosten är bättre, för att vara friskare och därmed inte få avbrott i träningen? Eller stressa mindre, eftersom även det kan göra oss mer mottagliga för sjukdomar? Eller är målet att spendera mer tid med familjen samtidigt som vi försöker upfylla något styrke eller konditionsmål? Då kanske vi skulle kunna tänka oss en av metoderna vara att träna tidigt på morgnarna för att dels inte göra oss stressade sent på kvällen (och då sova sämre, och därmed prestera sämre) dels avsätta kvällstid med våra nära och kära? Mindre kroppsfett? Då kanske vi kan använda metoderna att äta mat av bättre kvalité, att träna mer metconbaserat(och inte så sent på kvällen – vi vill ju inte sova dåligt!) för den träningens fina effekt på kroppssammansättning samt stressa mindre?

steps

Mina egna mål, som jag nämnde i förra inlägget om målsättande,  var ju att stöta 100+kg, benböja 130+kg och springa 1,6km snabbare. Tidsdomänen var om 9 veckor. Hur la jag då upp metoden för detta?

Jo, det var uppdelat i ett par olika delar där den första var att ha en lägre träningsvolym än jag gjort i en lång period tidigare. Den träningen har varit kanon för att bygga en tålighet för träningsvolym, men jag tror att den har blivit lite för mycket för mig och den har inte varit tillräckligt specifik för mig. Den andra var inriktad på själva träningen – vilka rörelser och vilken intensitet av dessa som skulle kunna föra mig närmare målen: detta överlämnade jag till Coach Dutch. Utöver det så tänkte jag mig att försöka sova bättre, stressa mindre (den här tiden följde en tid när jag varit helt nerkörd i skorna av stress) och äta bättre (massor med kvalitetsproteiner och fett) – alla dessa tre hänger såklart ihop som vi lärt oss. (Hur har det gått då? Ja, det får vi se om ett par veckor – är inne på vecka 7 just nu).

Ni hajjar galoppen – nu är det er tur: Givet era nya (eller gamla) mål, vad har ni för metod för att nå dom målen? Tänk igenom och kommentera!

1×12 Front squats: 80kg

5 varv på tid av 200m löpning, 4 muscle-ups, 6 marklyft@115kg: 10:36

Skulle egentligen också varit lätta ryck, men ryck är tyvärr ute ur arsenalen på obegränsad framtid. 12RM front squats kändes ”sådär” lockande med mina värkande ben (tabata squatsen i Söndags), men vad gör man? Suck it up… Konditionsdelen var kul, flåsig och spelade väl lite på mina styrkor.