Nu var det dags att utmana sig själv i den hittills största CrossFit tävlingen i Europa med runt 200 anmälda atleter. Vi möttes upp på Fredag morgon för flyg ner till Danmark. Det var jag, Linda, Björn och Daniel som flög ner tillsammans och vi mötte sen upp Simpe i Köpenhamn. Fredagen avlöpte ganska lugnt och vi tog chansen att göra allt man brukar göra i Köpenhamn: irra mållöst, äta köttbuffé och ligga/rulla på bollar och dra i gummiband.

Planlöst irrande
Köttbuffé = tryck
Dragandes i gummiband

Reseledaren hade gjort sitt bästa för att välja ett riktigt bra hotell, och vi sov förhållandevis bra i den oerhörda lyx som denna ovana miljö försåg oss med. På tävlingsmorgonen ringde klockan, och som vanligt vid tävling kändes det ungefär som 10 minuter efter att man somnat… Nåja, bara att bita ihop. En oerhört fashionabel lyxfrukost bestående av makrill på burk och rätt mycket frukt kastades ner i våra magar och sen bar det av mot tävlingsplatsen som låg i Birkeröd, ungefär 20 minuters bilfärd utanför Köpenhamn – samma ställe som Linda tog sin Level 1 certifiering på i somras.

Daniel gör sig beredd för att tävla

Inskrivning, ombyte, regelgenomgång och sen var det dags att vänta in starten i första grenen. Björn, Simpe och Daniel hamnade i samma grupp och jag i gruppen efter dom. Damerna körde sist så väntan blev längst för Linda. Alltid pissigt att vänta in starten när man väl är där och redo att köra, men tiden gick ganska fort och när man sen väl är igång så flyter allt ihop på ett ändå skönare sätt tycker jag. Uppvärmningen gick dessutom riktigt bra och jag hann få in några ryck på upp till 65kg som alla kändes lätta. Just rycket var väl det enda som jag var lite orolig för inför första grenen. Bara 4kg under min för dagen ynkliga kroppsvikt, och i tävlingssituation med mycket folk runt omkring och tidspress ska man inte vara säker på något.

Gren 1 – ”skill gauntlet”: På 7 stationer hade man 2 minuter på sig att klara av olika ”skills”. Man fick minuspoäng om man inte klarade en station och det var pass/fail som gällde – antingen klarade man sig eller så fick man ingenting för sina försök. De 7 delmomenten var repklättring, 70kg sittryck, 10 mycket strikta handstående armhävningar mot tegelvägg, 30 obrutna double-unders, 10 pistoler per ben, 500m rodd på under 1:35 och 7 stycker muscle-ups med full sträckning.

Inga problem alls. Allt flöt på väldigt bra och jag satte allt obrutet eller i första försöket. Hade gärna sett svårare skills, men det är ju bara för att det gynnar mig. Dessutom fick jag se grabbarna i gruppen före mig dominera sig fram och det var kul! Simpes roddtid på 1:26 var galet bra sådär så att det angränsade idioti 🙂

Simpe under gren 2
Jag med sandsäcken – gotta love them!

Sen blev det rörigt på riktigt – gren 2 startade redan medan vi höll på med gren 1 och det var väldigt svårt att hänga med i när vi skulle köra den. Dessutom ville jag försöka hålla koll på och coacha Linda genom sin första deltävling någonsin. Stressigt värre. gren 2 gjordes inte trevligare av att det nu också ösregnade, och då den genomfördes ute på en fotbollsplan så var det leråker deluxe att se fram emot. Men det om något är väl att vara beredd på allt, och iallafall jag tycker sånt är ganska kul.

Hann se Linda prestera på toppen av sin förmåga innan det var dags för mig i spåret igen, det värmde en kall kropp även om det utmanade min simultanförmåga till det yttersta.

Gren 2 – ”metcon”: För antal repetioner på 7 minuter av 5 kettlebell snatches per arm med 32kg kettlebell, 60 meter sandsäckslöpning med 30kg sandsäck, 10 burpees, 60m sandsäckslöpning

Planen var att hitta ett bra tempo som jag kunde hålla hela grenen igenom. Var inte orolig för rycken då jag traditionellt är ganska stark i dessa plus att mitt grepp är ganska bra, men däremot lite oroad över min 9 dagar långa sjukdom som var precis bakom mig.

Jag med kettlebell snatch. Unbroken!
Björn startklar inför gren 2 – Ser ut som han behöver hållas tillbaka!

Blev förvånad när jag hade problem med greppet direkt – man fick lera på händer och kettlebell av burpees (allt var blött) – vilket gjorde en oerhörd skillnad. Dessutom var kloten något tjockare i handtaget än jag är van vid. Inte så att det inte gick, men jag var tvungen att torka av händer och klot inför varje varv av ryck. Fick inte panik av detta utan la bara mer tid på att vara noggrann. Fick ett rätt skönt flyt också på min sidobana och jag såg inte ens vad dom andra i mitt heat höll på med. Kändes helt rätt – onödigt att stressa upp sig, bättre att lite på sin förmåga att känna sin kropp.

Gjorde några misstag på första varvet som straffade mig lite (typ slängde ner klotet istället för att ställa ner det vilket ledde till lerkaos), slängde sandsäcken fel och så vidare men det flöt fint tills starten på fjärde varvet när lerhänderna inte alls ville vara med – här borde jag faktiskt ha kunnat fått ihop mina ryck betydligt snabbare.

67 repetioner fick jag ihop i vätan vilket lätt tog mig vidare till tredje grenen (efter dom två första grenarna kapades alla utom dom 62 stycker första bland herrarna och dom 20st första bland damerna), och där fick jag sällskap av Björn och Simpe. Och Linda som stod för en fantastisk prestation där hon klarade 4 av 7 delmoment i första grenen (1:44 rodd!), och sen var den bästa tjejen i gren 2 som inte gjorde ryck (alla som gjorde 24kg kettlebell snatches gick före dom som valde att skala till höga svingar istället) – det gjorde att hon smet förbi många av dom som gjorde del 2 som föreskriven!

Linda kastar ur sig burpees
Alternativ för kettlebell snatches – 24kg high swings

Värt att nämna är också att Daniel, som hade det jobbigt i första grenen efter en krash i rodden (vi vet alla hur det känns), och var lätt modstulen mellan dessa grenar, gick ut och fullständigt dominerade efter sina förutsättningar. Han slog betydligt mer meriterade herrar på fingrarna där. Riktigt, riktigt starkt. Vi är mycket glada att ha dig med i CrossFit Uppsala-familjen Daniel!

Mellan gren 1 och 2 var det mindre än 40 minuters vila, så där blev det bara vatten. Här hann vi med lunch – hemmagjord beef jerky och frukt inmundigades i så stora kvantiteter som vi vågade. Jerkyn fick dessutom godkänt av Rickard (crossFit Nordic) och David – mina mentorer när det gäller kött/tryck. Överhuvudtaget träffade jag rätt bra under hela dagen vad gäller matintag och uppvärmning. Kände mig stark och beredd  inför varje delmoment under dagen.

Gren 3 – ”CrossFit Total II”: Man hade 9 minuter på sig att etablera det tyngsta lyftet för dagen i lyften clean, overhead squat och bänkpress. Max 3 försök per lyft, missade försök räknades som försök. Dessutom var man tvungen att lasta på och av vikter själv, samt flytta bänkar och ställningar.

Härlig stämning i rummet där vi gjorde detta – 9 plattformar som lyfte samtidigt och en ring med människor som stod runt och gapade och skrek. Kanske det häftigaste under dagen faktiskt, och tillochmed en vek och tanig kille som jag kände mig ganska stark här. Visste att jag inte skulle ha någon chans att gå vidare, då poängen från ”mina” grenar var strukna och jag är lite för liten och svag för att mäta mig med alla gorillor som också tävlade. De flesta dessutom med gymbakgrund och med liiite mer manliga bänkpress-siffror än mig…

Gjorde ett säkerhetslyft i böjen på 85kg, följt av en säkerhetsvändning på 95kg. Sen ytterligare en böj, nu på 90kg, och en vändning på 100kg som kändes bra. Bytte sedan position i racket för bänk. Gick in på 95kg, vilket kändes myyyycket tyngre än när jag testade förra veckan (ajdå). Jag antar att bristande teknik (i kombination med allmän svaghet), och en del övrigt lyftande den här dagen började ta ut sin rätt. Lastade ändå på för ett pers till 100kg, vilken jag missade.

Linda tackar för sig efter gren 3

Nu var jag sur och hade bråttom att faktiskt lyckas med nåt bra: stressade som en tok för att lägga upp stången för en sista böj på 95kg. Gick ut med stången med 20 sekunder kvar, och gjorde en riktigt fin böj som jag ställde mig upp med. Fick godkänt av mina domare – och sen lät jag stången falla bakåt vilket man inte fick för att få godkända lyft här (framförallt för säkerhets skull – man bör såklart ha koll på riktningen man släpper vikter när det är mycket folk i närheten). Jag hade helt glömt bort den regeln i stressen, och jag kände mig riktigt dum. PR i overhead squat, men vikten räknades inte i tävlingen… Fick alltså ihop 285kg i mina godkända lyft (borde ha varit 290kg), vilket var minst 20kg mindre än vad som hade krävts för att gå vidare.

Denna gren passade såklart monster-Simon som hand i handske, men större skräll var nog att Björn tog sig vidare härifrån: han har ju inte vikten helt på sin sida, men stark lyftning och en mördarblick räcker tydligen det också! Starkt jobbat! Linda fick precis som jag ge sig här.

Utslagna men nöjda med sina prestationer

Resterande grenar kan Björn och Simon få skriva om, då dom tog sig vidare dit och min dag fortsatte med att jag levde mig in i deras fortsatta prestation från coachbänken. Nu med en öl i handen – priset för att vara svag!

Björn i gren 4
Simpe i gren 4

Kände mig nöjd med min prestation: kände mig stark, snabb och mentalt redo. Skulle såklart ha tjänat på andra bedömningar då dessa inte gynnade den lilla killen alls, men man får anpassa sig till de regler som gäller. Presterade på toppen av min förmåga, och mer kan man inte begära! Dessutom glad, som ledare för CrossFit Uppsala, att vi alla gjorde så bra ifrån oss – Linda presterade rent fantastiskt i sin första tävling (någonsin! I nåt!), Daniel och Simpe och Björn… ni vet inte hur man slutar.

Mikko Aronpää, som under regionals tidigare i år missade CrossFit Games finalen med en ynklig poäng, vann tävlingen på herrsidan i utklassningsstil (två Mikko på Games 2011?) och på damsidan så vann Sam Briggs, efter att ha förlorat mot Annie Thorildsdottir i alla grenar utom den som räknades för slutsegern. Den damen kan springa hon. På tredjeplats tog sig Sverige, i form av amazonkvinnan Jenny Jacobsen sin enda pallplacering. Grattis till en fantastiskt fint genomförd tävling Jenny!

70s bear & amazonkvinna

Kvällen fortsatte med (dålig) mat i stora lass nedsköljt med välförtjänta jästa kolhydrater och när vi till slut damp i säng så var det ganska trötta, men glada kroppar som somnade in.

Tack till alla vi hängde med som gjorde helgen till rätt perfekt: David och Chris, Rickard från Nordic, Sasha och Eric från Polisen CF, Kalmariterna (bra jobbat!), Mikko, Jami, Kristin från gänget från CF Malmö (vad grym du har blivit!!), Lauren, Mads och Richard som gjorde sina jobb fantastisk… äsch, det här är ju dödfött. Tack till allihop. Vi ses nästa gång! har såklart missat massor, men det täcker väl Linda, Björn och Simon in hoppas jag.

Nudå? What next? Jodu, den här veckan blir en mellanvecka – tänker inte göra nåt en knop högre än jag känner för. Sen nästa vecka så börjar förberedelserna till nästa tävling: teamtävlingen på CrossFit-SM den 13 November! (stilig herre dom har på sina flyers förresten)