Avfärd från Uppsala 6:45 på morgonen för färd till Solna. Björnen hade sovit över hos mig, och vi åkte förbi och hämtade Monster-Jocke på vägen.

Jocke och Björn på väg till SM

Björn och Jocke på väg till tävlingsplatsen i Solna


Fördrev några timmar i väntan på första passet där vi skulle vara med i heat 2 av 3. Heatet var rena rama kompisträffen då alla vi tre fick sällskap av nästan idel redan bekanta ansikten. Såklart trevligt att lida med folk man känner! Strax efter 10 var det dags och det bar iväg!

”Chipper”:
500m löpning
50 marklyft (90kg)
50 Burpees
250m farmers walk (2x24kgKB)
50 24kg KB high swings
50 situps
500m löpning
Tid: 20:47

Gick ut lugnt i löpningen, men nånstans i marklyften och Burpeesarna råkade jag falla in i Jockes (och även för dagen Björns) tempo. Efter farmers walken fick jag lida följderna av det. Tror jag var som minst 6 svingar efter Jocke på svingarna, och kom i mål 3 minuter senare än honom. Allt var ett töcken från svingarna. Ett sånt där pass det är kul att ha gjort, men inte att göra.

ludde springer

Ludde genomför ett fantastiskt första heat


Såg länge ut som om uppsalamaffian skulle ta plats 1-3 i heatet, men tyvärr smet Eric Ericsson in mellan mig och Björn. Andraplats i heatet och nionde bästa tid totalt.

Både jag och Björn hade crash-and-burnat rätt illa, båda vid svingarna och jag förstod faktiskt inte hur det skulle gå till att utföra ytterligare pass. Tackochlov gav det med sig, och Björnen kostade tillochmed på sig en liten lektion i concept-2 teknik för sina med/mottävlande före pass 2!

martindödaögon

Tom blick från en tom kropp.


Även pass 2 gjorde vi Uppsalaiter sällskap i, återigen i heat 2 av 3, och det startade cirkus 12:

3000m rodd: 11:38

Har ganska bra koll på hur jag klarar rodd, och la mig enligt plan runt 1:55-1:56 tempo för att om möjligt höja med 1000 meter kvar. Eric Ericsson drog ifrån under hela loppet, men ingen var villig att jaga slut på sig själva. Björn gjorde iallafall en heroisk kamikaze-avslutning (kamikaze-Björn!), medans jag och Jocke höll oss i våra inslagna tempon. Fjärdeplats i heatet för mig (trettondeplats totalt), men förlorade inte så många sekunder mot dom som var snabbare. Efter detta pass kände jag mig märkligt nog lite piggare, trots en del kramptendenser.

Björn ror bakifrån

Björn sekunder före start av pass två


”Lunch” i den mån man kan äta något med ytterligare ett pass två timmare senare. Mest minglande och snaskande på så snabba kolhydratersom möjligt. Ludde blev tyvärr tvungen att dra vidare på ett bröllop, trist eftersom han hade gjort en kanoninsats dittills och låg inför tredje passet på en fjärdeplats! hade varit grymt att se om han kunde bibehålla formen dagen ut. Träffade massvis med folk man bara haft kontakt med på nätet. Kul att se er!

matpaus

David och Björn samlar nya krafter


Jocke gick i pass tre ut i andra heatet av sex, medans jag och Björn låg i tredje heatet. Det betydde att vi försökte pusha fram Jocke, som låg nån minut efter ledaren inför det här sista passet. Jocke gick ut stenhårt i ett försök att tvinga de framför honom att bränna ut sig själva för att bibehålla ledningen, men tyvärr räckte det inte ändå fram.

Jocke jerk

Jocke river sig fram genom tredje passet


Även om han fick en mycket fin tid (med tanke på förutsättningarna – det var MYCKET tyngre än det hade varit med fullt fungerande baksida). Jag och Björn såg dock oroat på varandra. Om det var så tungt för Jocke, som är mycket starkare än oss på Clean&Jerk, hur skulle det då kännas för oss.

Ärligt talat visste jag inte om jag skulle kunna slutföra passet när det räknades ner för mitt heat runt 14:40.

5 varv på tid av 5 Clean&Jerk (70kg), 10 chest-to-bar Pullups, 20 Squats: 13:11

Över förväntan! Hittade ett bra metodiskt tempo, och även om frivändningarna var tunga och pullupsen var betydligt värre ”än vanligt” så kom jag igenom förhållandevis bra.

Martin pre jerk

Jag förbereder mig för att stöta upp vikten på raka armar. 70 kilo är 4 kilo under kroppsvikt.


Björnen slet som ett djur bredvid mig och lyckade bland annat bloda ner sig totalt och sabba sin glasögon (jag: ”Hur gick det till?”, Björn: ”Jag har ärligt ingen aning”).

Björn blodig

Världens starkaste kamikaze-Björn. Crash-and-björn? Fantastiskt!


Jag vann mitt heat och fick den sjätte bästa tiden i det passet. Andra som imponerade på mig var Charlie (namngiven ”lill-Jocke” av Björn) som dundrade iväg en supertid, Jenny som bara skojade sig igenom och David som trots att stången vägde mer än honom gjorde varenda jäkla repetition på ett bra sätt.

charlie sliter

Charlie dunkar iväg repetition efter repetition


Alla tider räknades sen samman, och man ordnades efter hur lång totaltid på passen man haft. Min totaltid blev 45:36 och det räckte till en femteplats. Mycket nöjd med det! Jocke blev dock (rätt väntat va…) kungen av CrossFit Uppsala eftersom han fick kliva upp på pallen med en bronsplacering efter en fantastiskt fint genomförd tävling. Björn placerade sig strax under mitten, men på vilket sätt han gjorde det. Crash-and-burn kamikaze style all the way! Och vi håller med Björn – heroisk ÄR tuffare än smart!

CrossFit Uppsala

CrossFit Uppsala also known as Uppsalamaffian stortrivdes!


Det mesta var perfekt arrangerat, det enda man kan anmärka på är att tyvärr skiljde sig domarbedömningarna väldigt mycket åt mellan olika domare (en del var dock kanon! Mads, Einar, Micke Syd och ett gäng till jag tyvärr inte kommer ihåg namnen på var både kunniga och rättvisa). Framförallt en del rent horribelt utförda (alltså rörelseomfång) svingar och squats släpptes igenom. Men det är självklart svårt att få ihop domaren med tillräckligt med kunskap och pondus i en så ung sport. Men det är något man måste jobba på. Det är ju ändå i mångt och mycket en bedömningssport.

Förutom detta så stod Erik och Rickard på CrossFit Nordic för ett kanonarrangemang, och förhoppningsvis blir detta kanske en kvalificeringstävling till de ”riktiga” spelen kommande år? Fantastiskt bra för att dessutom vara den första tävlingen i sitt slag! Stor respekt till dom!

erik&rickard

Crossfit Nordic-mogulerna som stod för kanonarrangemanget!


Tack till alla som arrangerade, deltog och tittade. CrossFit Uppsala ger er sin respekt! Och publiken! Ni var fantastiska! Ledsen om jag glömt nån eller nåt viktigt som hände. Eftersom kvällen sen fortsatte ut på stan är det lite slitigt idag. Och det känns i baksidan att man lever.

Jocke publik bakom

Publiken! Ni var fantastiska!


Idag tycker jag att CrossFit gemenskapen i Sverige kan ge sig en riktigt stor klapp på axeln, för vi är verkligen en ”good cult”!

Imorgon är första passet för CrossFit Uppsalas verksamhet. Det är inte fy skam det heller!