Handvård

Något man stöter på ganska omgående när man börjar träna crossfit är problem med trasiga händer. Alla pullups, svingar, olika olympiska lyft sliter på händerna under fingrarna, och ute på fingrarna på ett sätt man inte har varit med om tidigare. Nog är det så att man bygger upp hårdare hud, som håller bättre, liksom att man blir bättre på att använda tekniker under övningarna som inte river upp händerna lika mycket. Men faktum kvarstår – det blir förhårdningar och blir dom för stora/tjocka rivs dom av ner till köttet. Inte skönt (och framförallt kan man inte träna ordentligt på ett tag).

Vad gör man då när valkarna blivit såpass stora att man löper en överhängande risk att dom kramas ihop mellan stänger och händer och rivs av? Det här är mitt sätt att hantera det.

trasiga händer
Valkar som växt sig alldeles för stora för att tillåta träning där händerna roterar mot något.

Steg 1: Bada händerna i varmt vatten. Gärna 20 minuter eller mer. Passa på att slappna av lite du själv också!

badahänder

Steg 2: Plocka fram en rakhyvel, och använd det för att raka av förhårdningarna. Du behöver inte vara så försiktig – jag har aldrig lyckats göra illa mig på detta sätt. Här får du bort ganska mycket död hud.

rakhyvel
Jag använder min vanliga rakhyvel, men har ett speciellt (väldigt äckligt) blad för handvården.

efterhyvel
Efter hyvling

Steg 3: Fila ner dom ställen som rakbladet, pga sin form, inte kommer åt med hjälp av en pimpsten. Min köpte jag för 25 spänn på Åhlens. Finns nog på dom flesta manikyr/hudvårdsbutiker. Fråga era flickvänner/fruar/systrar om vart dom finns.

pimpstensfilning
Kommer åt mycket bättre med hjälp av formen på stenen

filat&klart
Tada! Mycket bättre!

filat&klart2
Närmare bild.

Steg 4: Finishing touches! Smörj in händerna med mjukgörande salva. Helosan finns i butiker och på apotek och fungerar väldigt bra, men det finns massvis av liknande salvor därute.

helosan

Återkommer med en post om hur man sköter om valkar som ändå rivits av nästa gång jag råkar riva av en!